Oändlig ohållbarhet

Tror inte min farmor egentligen var road av varken forskning eller olika undersökningar, men för säkert mer än 20 år sedan så gjorde hon i alla fall ett test. Hon ville veta hur länge ett köpesäpple kunde hålla innan det ruttnade. Tiden gick säkert lika fort för henne då, som det gör för mig idag och när äpplet hade passerat 11 månader, var det ändå lika slät och grönt som vid inköpsdagen, trots att både en vår, sommar och höst hade passerat.

Hon var inte den första och absolut inte den sista som gjort små hållbarhetstest på olika matvaror sen dess. Den inplastade rulltårtan från affärerna sägs ju kunna överleva det mesta. Den här veckan kom det dessutom bilder i något morgonprogram på tv, där en person roat sig med att spara en hamburgare från Mc Donalds. 13 månader gammal, men lika pigg i sin utformning som då den lämnade stekhällen.

Tror det är här vi måste börja fundera på vilket sätt våra frukter besprutas och vilka konstgjorda ämnen våra matvaror innehåller och om vi kan göra aktiva val för att slippa åtminstone några av dem, ja kanske t.o.m välja en produkt helt utan tillsatser. Idag finns många ekologiska mejerivaror att välja in i sin vardag, frukt och grönt likaså och när mjölet eller olivoljan tar slut, kan man ju åtminstone prova det ekologiska alternativet där med.

Farmors lilla undersökning handlade nog redan då om vad som håller på att hända med vår mat, då allt mer främmande ämnen verkar hamna i den. För kunde ett äpple överleva 11 månader för 20 år sedan, kan en hel maträtt tydligen överleva 13 månader idag.

Och farmors äpple hamnade i sophinken, man ska ju trots allt inte äta gammal mat.

//anders

Det här inlägget postades i Mat & Dryck och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Oändlig ohållbarhet

  1. Amanda D skriver:

    Vad intressant! det hade jag aldrig tänkt på att köpes äpplen kan hålla i 11 månader.

  2. 2 HÅLLBaaRA skriver:

    Lägger upp en film lite senare, så du får se hur det ligger till:-)

Lämna gärna tips, idéer och synpunkter här:

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s